Hrušovský nie je zástancom prípravy volieb VÚC slovenským parlamentom

26.05.2005 Celý región

Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Hrušovský nie je zástancom toho, aby slovenský parlament ešte prijal právnu normu na stanovenie podmienok tohoročných vo...
Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Hrušovský nie je zástancom toho, aby slovenský parlament ešte prijal právnu normu na stanovenie podmienok tohoročných volieb orgánov vyšších územných celkov (VÚC). Povedal to 23. mája na tlačovej konferencii v Prešove.

Podľa neho je na taký vstup NR SR do tohto procesu neskoro. Priznal, že má informácie o tom, že nie vo všetkých VÚC sa však stanovovanie volebných podmienok rozbehlo bez problémov.
V tejto súvislosti spomenul aj návrh súčasného predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Petra Chudíka, aby v kraji namiesto terajších trinástich volebných obvodov bolo 60 jednomandátových. Podľa Hrušovského z hľadiska technického ide o veľmi namáhavý projekt na realizáciu. Nepovažuje ho ani za správny, ale - ako dodal - všetko má v rukách zastupiteľstvo PSK.
Na margo stavu vytvárania predvolebných koalícií v Prešovskom kraji predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) uviedol, že postaviť vlastného kandidáta do volieb predsedu bolo a je dôležité pre hnutie. Ich ohlásený kandidát Dušan Hruška je podľa neho dobrý tip. Hrušovský tiež naznačil, že KDH je slobodné v hľadaní koaličných možností. Zatiaľ nie je uzavretá žiadna písomná dohoda o predvolebnej spolupráci. Najintenzívnejšie KDH rokuje so Slovenskou demokratickou a kresťanskou úniou, ale Hrušovský si myslí, že ani tá ešte nemá jednotný názor, či pôjde do volieb sama alebo v koalícii. \"Neželáme si však v Prešove situáciu spred troch rokov, keď v dôsledku nedohody pravicových subjektov vyhral kandidát SDĽ, \" dodal.
Vo voľbách primátora Prešova v roku 2002 sa KDH a SDKÚ nezhodli na jednom kandidátovi, do volieb išiel každý subjekt s vlastným kandidátom - KDH podporilo Juraja Kopčáka a SDKÚ Štefana Kužmu. Zo súboja dvoch sa tešil tretí - kandidát SDĽ Milan Benč. V 31-člennom mestskom parlamente pritom KDH a SDKÚ patrilo po voľbách 16 kresiel.
(jj)
 

Vyberte región